Smittan ökar i Danmark – munskyddsrekommendationer införs

1:35 min

I Danmark ökar antalet registrerade fall av Covid-19. Nu ändrar danska smittskyddsinstitutet sina rekommendationer och uppmanar till munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken.

Den senaste veckan har antalet smittade i covid-19 ökat i Danmark. Under onsdagen noterades 57 nya fall och på torsdagen var det 91 nya fall. Det är den högsta siffran på registrerat smittade sedan början på maj, vilket har lett till en del oro i landet för ytterligare smittspridning.

Det danska smittskyddsinstitutet ändrar nu därför sina rekommendationer gällande munskydd – trots att de samtidigt konstaterar att smittspridningen i Danmark fortsatt är på en låg nivå.

Och de uppmanar danskarna till att bära munskydd vid trängsel i tåg, bussar eller på metron.

– Anledningen till att vi tittar på detta nu är att trängseln i kollektivtrafiken har ökat sedan vi öppnade samhället i april, förklarar Sören Broström vid danska smittskyddsinstitutet i TV2 News.

Syftet med munskydden är framförallt att minska risken för smittspridning och ge ett extra skydd för riskgrupper som har svårt att hålla ett avstånd på två meter.

De nya rekommendationerna gäller från och med imorgon och kan komma att utökas till att även gälla på köpcentra eller andra mötesplatser enligt myndigheten.