Coronakrisen

Utbildningsministern öppnar för anpassad undervisning i höst

1:28 min

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen har öppnat för att skolorna ska kunna anpassa undervisningen för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Men huvudansvaret lägger hon hos trafikbolagen.

– Det finns en möjlighet för skolor att flytta på ämnen i schemat och lägga en del undervisning som distans för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Men i första hand är det kollektivtrafikföretagen som har ansvar för att den fungerar och finns för de som behöver den, säger Anna Ekström.

En av möjligheterna som Anna Ekström nämner är att låta gymnasieeleverna läsa första morgontimmen på distans. Det skulle minska trycket på kollektivtrafiken. Det skulle också göra att lärarna slipper undervisa i dubbla lektionspass, som kan hända när eleverna börjar olika tider, något Lärarnas Riksförbund varnat för.

Anna Ekström säger att alla måste hjälpa till under pandemin, och det menar hon att gymnasieskolan gjort som snabbt ställt om till distansundervisning.

– Jag vet ju precis som varenda rektor att det är kollektivtrafikföretagen som har ansvar för att se till att trafiken fungerar i Sverige, säger hon.