Sommar i P1

Professorn: "Det är en form av censur"

1:57 min

Professorn i geriatrik Yngve Gustafson anser att han blev censurerad när han skulle göra sitt sommarprogram i Sveriges radio, skriver Aftonbladet i dag. Gustafson var bland annat kritisk mot olika myndigheters agerande under coronapandemin. Enligt Gustafson fick han inte vara så kritisk som han ville i sitt sommarprogram.

– Efter den där intervjun i Aftonbladet då jag var mer kritisk än någon gång tidigare frågade journalisten om det var det här jag skulle prata om i mitt sommarprogram. Och då sa jag. Nej, det får jag inte, för jag får inte vara så kritisk, säger Yngve Gustafson.

– Jag tyckte att jag hade varit ganska nyanserad i min kritik, men ändå ganska skarp och inte nämnt någon vid namn. Jag menar att det är en form av censur att jag inte fick framföra den kritik som jag hade skrivit i mitt sommarprat för att det ansågs att de som jag kritiserade inte hade möjlighet att försvara sig och då får man inte kritisera myndigheter i Sveriges Radio.

Vilka myndigheter var det som du kritiserade?

– Det är framför allt Socialstyrelsen och Region Stockholm, men det finns på alla nivåer, SKR, på kommunnivå. Det handlar om chefer i äldreomsorgen.

Bibi Rödöö, programchef för Sommar, säger att hon har svårt att förstå Yngve Gustafsons kritik.

– Hans kunskaper och åsikter kommer verkligen fram i programmet, och jag har därför lite svårt att förstå hans kritik. Jag vänder mig emot att kalla detta för censur för det urholkar innebörden i begreppet. Det råder censur i diktaturer. I Sverige har vi yttrandefrihet och sommarvärdarna har en väldigt stor yttrandefrihet.