Coronaviruset

Finland lättar på restriktioner – fler än 500 får samlas

2:00 min

Finland lättar på sina restriktioner för coronapandemin. Evenemang får från och med i dag samla hur många människor som helst, så länge avstånd hålls, och rekommendationen om distansarbete slopas.

– De här rekommendationerna och restriktionerna slopas från och med i dag, men det betyder förstås inte att allting går tillbaka helt till det normala, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, den finska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

När obegränsade folksamlingar nu tillåts i Finland måste fortfarande trängsel förebyggas och god hygien vara möjlig.

I Sverige tillåts maximalt 50 personer samlas, på Island 100 personer, i Norge 200 personer och i Danmark 500 personer.

Lättnaderna i Finland motiveras av det låga antalet nya bekräftade coronafall, i snitt färre än 10 per dag sedan nästan två månader.

– Egentligen har vi inte längre någon evidens för direkt spridning inom landet, utom i vissa regioner, säger Salminen.

Hur ser det ut med tillgången på skyddsutrustning?

– Vi har fyllt på lagren, det är sociala hälsovårdsministeriets jobb i själva verket, men där ser det bra ut för tillfället.

Mitt under lättnaderna planerar finska myndigheter också för en åtstramning – att i höst uppmana medborgarna att bära munskydd när det inte går att hålla avstånden.

– Vi kommer säkert att ge en rekommendation, men hur den exakt ser ut har vi ännu inte bestämt. Främst är det fråga om att i situationer där det är svårt eller omöjligt att hålla avståndet, så kan det komma på fråga att man borde använda munskydd, säger Mika Salminen.

Rättelse: Tidigare versioner av denna artikel och detta nyhetsinslag skrev fel siffra för antalet människor som tillåts samlas på Island.