covid-19

Flera frågetecken finns kring hur barn smittar

2:14 min

Samtidigt som många miljoner barn snart återvänder till skolan går det fortfarande inte att få ett entydigt svar på vilken roll barnen spelar i att sprida smittan vidare.

I höst är det snart dags för många miljoner barn att återvända till skolan igen. Ofta i länder där skolorna varit stängda på grund av coronapandemin.

Vad forskningen så här långt vet säkert om barns roll i pandemin är att de ytterst sällan blir svårt sjuka i covid-19. Men i den viktiga frågan om vilken roll barnen spelar i att sprida smittan vidare så går det fortfarande inte att få ett entydigt svar.

– Jag är säker på att barn smittar men de smittar mindre, säger Jonas Ludvigsson som är barnläkare och professor i klinisk epidemiologi på Karolinska Institutet.

Han har i en rapport sammanställt vad forskningen så här långt kommit fram till om barns smittsamhet. Slutsatsen där blir att barn tycks spela en liten roll i smittspridningen.

– Det gör att jag inte tror att skolorna är en grogrund för dödligheten i pandemin. I alla fall inte att de driver den. Däremot kan de säkert sprida smitta i viss mån och inte minst från barn till barn.

Men hur mycket barn smittar kan ingen svara på idag.

Ett av flera frågetecken är den så kallade virusmängden. En handfull studier har hittat stora mängder virus i barn. I en nyligen publicerad studie har forskare i åldersgruppen noll till fem år till och med hittat mer virus än hos vuxna.

Frågan om virusmängdens betydelse för smittsamheten är samtidigt i sig själv omstridd och därför blir fynden svåra att tolka.

Trots den här något osäkra och tudelade bilden så ser man på folkhälsomyndigheten inte några skäl till särskilda försiktighetsåtgärder när skolorna öppnar.

 – Nä jag tror inte det kommer att vara speciellt annorlunda. I gymnasiet förstås för där kommer man ju delvis att gå tillbaks till att ha viss undervisning på plats. Men för övrigt finns de grundläggande rekommendationerna liksom redan på plats, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Referenser:

Jonas F. Ludvigsson. Children are unlikely to be the main drivers of the COVID‐19 pandemic – A systematic review. Acta Pædiatrica 19 maj 2020. DOI: 10.1111/apa.15371

Terry C. Jones et al. An analysis of SARS-CoV-2 viral load by patient age. medRxiv 9 juni 2020. DOI: 10.1101/2020.06.08.20125484

Taylor Heald-Sargent et al. Age-Related Differences in Nasopharyngeal Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Levels in Patients With Mild to Moderate Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). JAMA Pediatrics 30 juli 2020. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2020.3651