12-åring dödades

Justitieministern om skjutningen: ”Ett avskyvärt illdåd”

2:05 min

Efter helgens skjutning i Botkyrka, där en tolvårig flicka dödades, kommer nu politiska reaktioner. Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill se ett omtag i rättspolitiken.

– Det är naturligtvis väldigt tragiskt att det grova våldet i Sverige har skördat ännu ett offer. Idag går tankarna främst till flickans anhöriga, och det här är ju ytterligare ett tecken på att det behövs ett omtag i svensk rättspolitik för att göra Sverige tryggare, säger Johan Forssell (M).

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i en kommentar till TT att inga ord är tillräckliga för den som förlorat ett barn på detta fruktansvärda sätt, och att många nu fylls av bestörtning och avsky.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det är ett avskyvärt illdåd, men också att de som är ansvariga för brottet ska ställas till svars för vad de gjort.

– Nu sätts alla tillgängliga medel in för att gripa de här gärningsmännen. De som vet något om det här illdådet ska höra av sig till polisen. Om man inte gör det så riskerar man själv att begå ett brott, eftersom att skydda en brottsling också är ett mycket allvarligt brott.

En mordutredning pågår och mycket är oklart när det kommer till vad som ligger bakom skjutningen, men Johan Forssell (M) menar att detta pekar på att gängbrott nu också drabbar allmänheten.

– Vi har nu tyvärr kunnat se hur skjutningarna har ökat i Sverige under en lång rad månader från redan höga nivåer. Det här visar att den här kriminaliteten också drabbar utomstående, inte bara dem som tillhör olika gäng. Men sedan måste vi också förhindra att sådant här inträffar igen. Där tror jag att Sverige behöver ett ordentligt omtag i rättspolitiken med betydligt hårdare tag mot den här gruppen.

Morgan Johansson (S) menar att regeringen de senaste fem året ökat brottsbekämpningen och lyfter bland annat att Sverige har hårdare straff än någonsin, och att polisen har bättre tekniska hjälpmedel.

– Vi fortsätter på den vägen. Vi har ju det som vi kallar för 34-punktsprogrammet mot organiserad brottslighet, som är det mest ambitiösa reformprogrammet mot den här typen av kriminalitet som någon regering har tagit fram. Så vi fortsätter med att rulla ut alla dessa åtgärder under de kommande åren, säger justitieministern.