Historisk rymdfärd i mål

SpaceX-astronauter har landat i havet

1:29 min

På söndagskvällen, svensk tid, landade två amerikanska astronauter i havet utanför Florida i den första rymdkapseln som tillverkats av en privat aktör.

Efter 63 dagar i rymden landade världens första privata bemannade rymdfarkost säkert på jorden igen. Landningen skedde i Atlanten, utanför Floridas kust - det var första gången på 45 år som en bemannad amerikansk rymdfarkost landade i havet.

Sedan uppskjutningen med astronauterna Doug Hurley och Bob Behnke 30 maj har rymdkapseln som heter Dragon roterat runt jorden, dockad med internationella rymdstationen ISS.

Nasa slutade med egna rymdresor redan 2011 och har sedan dess köpt rymdresor av Ryssland. Nu ska USA istället beställa rymdresor av privata företag.

Ett av syftena med rymdfärden var att visa att företaget SpaceX, som ägs av elbilstillverkaren Elon Musk, har utvecklat en rymdfarkost som fungerar enligt alla Nasas krav för att de ska beställa rymdresor av det privata företaget.

– När man stängde av rymdfärjeprogrammet fanns en önskan om att göra rymdfärder billigare. Så då föreslog Musk och andra företagare att Nasa skulle köpa en tjänst i stället för en rymdfarkost, helt enkelt att transportera människor och gods till och från rymden, säger rymdingenjören Sven Grahn.