The painter and the thief - konststöldsdrama

1:33 min

En dokumentär om en konststölds ringar på vattnet, men än mer om mänsklig utveckling och ett känslostarkt möte. (Premiär 21 augusti).
Betyg: 4

Titel: The painter and the thief
Regissör: Benjamin Ree
Medverkande: Karl Bertil-Nordland, Barbora Kysilkova
Genre: Dokumentär
Betyg: 4

The painter and the thief är en dokumentär med spelfilmskänsla, med närhet och spänning.
En konstnär, Barbora, blir av med sina två finaste konstverk. De stjäls från ett galleri, men övervakningskamerorna har fångat tjuvarnas ansikten och de åker fast. Barbora tar då, under rättegången kontakt med den ene av de två. Han är kriminell, fast i droger och säger att han inte minns så mycket av natten då han stal hennes konst. Men han gjorde det på ett skickligt sätt, han skar inte loss dukarna utan tog bort alla klamrar som dukarna satt fast på ramen med. Ett timslångt detaljarbete.
Och Barbora frågar om hon får göra ett porträtt av honom, hon har nämligen börjat bli ordentligt nyfiken på vem denna man är. Och han går med på att målas av och deras vänskap växer, samtidigt som båda två går igenom svåra stunder i sina egna liv.
Det här är en dokumentär som blir mer spännande med det här spelfilmsaktiga berättandet, det är mer nyfiket än eländesfärgat och Bertil som konsttjuven, det är fascinerande att se hans förvandling, hans ansikte och kamp med sig själv.