Exklusiv intervju med friade ryske journalisten Ivan Golunov

1:27 min
  • Förra sommaren greps den ryska undersökande journalisten Ivan Golunov, misstänkt för narkotikabrott.
  • Fallet fick stor uppmärksamhet och efter en tidigare aldrig skådad stödkampanj från kollegor och allmänhet släpptes han och frikändes. Nu sitter istället de poliser som grep honom häktade.
  • Hör Ivan Golunov berätta om frikännande, som är ett undantag i en tid då antalet fall där journalister grips, och straffas, för sitt arbete ökat.

Lyssna på hela intervjun längst ner i artikeln.

– Ja, det är verkligen en bred fråga, hur livet har förändrats sedan förra sommaren, säger Ivan Golunov.

Han kan inte röra sig fritt hur han vill, av säkerhetsskäl. Hans journalistiska arbete för nyhetssajten Meduza har blivit lidande på grund av den rättsprocess som pågår och Ivan Golunov har blivit en igenkänd och publik person. Det tycker han inte alls om.

– Nu måste jag tänka mig för varje gång jag publicerar något på Instagram, tänka på hur det kan tas emot. Människor vänder sig till mig för hjälp, människor förväntar sig att jag ska uttala mig i olika frågor.

Ivan Golunov tänker noga över sina svar. Han ber att få fundera en stund, tänder en cigarett, andas ut. Han befinner sig i sin lägenhet i Moskva och jag i radiohuset i Stockholm när vi pratar med varandra via Skype.

Den första tanken när han greps av polis i centrala Moskva en junidag förra året var att det rörde sig om ett misstag. Men när narkotikapolisen i bilen på väg till polisstationen började fråga om Ivan Golunovs arbete som journalist, om den konferens i grävande journalistik han nyligen varit på, förstod han att det här trots allt handlade om honom och om hans arbete.

I Ivans ryggsäck fann polisen ett paket med narkotika, ett paket som han själv visste inte funnits där före gripandet. Snart presenterades också bilder som påstods föreställa Ivan Golunovs lägenhet och där det, enligt polisen, rymdes ett helt knarklaboratorium.

Två dygn efter gripandet fördes Ivan Golunov in i en rättssal i Moskva, placerades i en gallerförsedd bur i väntan på att domaren skulle besluta om häktning. Av en slump hade han när han greps på sig en t-shirt med texten "Redaktionen kräver blod..." Det såg ut som en tanke och vid den här tiden var redan den ryska journalistkåren men också många ur allmänheten på tårna till Ivans försvar.

Ivan Golunov var känd för sina undersökande reportage, ansågs vara en mycket skicklig journalist och dessutom en omtyckt kollega. Vid tiden för gripandet hade han skrivit om Moskvas smutsiga begravningsbransch och det antogs att det som nu skedde var ett beställningsjobb från mäktiga affärsmän, som ville straffa journalisten för det han skrivit. Utanför domstolen hade människor samlats till hans stöd och med rop om frihet.

– Trots att det var mycket varmt den dagen stängde domstolspersonalen alla fönster men ropen trängde ändå in i salen, berättar Ivan Golunov, som fortfarande har svårt att hålla tårarna tillbaka när han tänker på det där stödet.

– Jag har aldrig upplevt något liknande i Ryssland tidigare.

När domaren meddelade att Ivan Golunov istället för att häktas skulle placeras i husarrest steg jublet från gatan utanför.

Dagen efter kom tre av Rysslands största dagstidningar ut med en och samma förstasida, täckt med texten "Jag/Vi Ivan Golunov", en aldrig tidigare skådad solidaritetshandling som också bar undertexten att om det här händer Ivan Golunov kan det också hända alla andra ryska journalister.

Kort därefter friades Ivan Golunov helt från alla misstankar och nu pågår istället en rättsprocess mot de personer som grep honom. Det är en unik vändning i ett ryskt rättsfall där de allra flesta processer slutar med fällande domar. Det är positivt men Ivan Golunov säger att han inte är nöjd förrän också den eller de personer som beställde hans gripande ställs inför rätta.

Nu är det en ny Moskvasommar, präglad av coronaviruset, av grundlagsändringar som ger president Putin möjlighet att sitta vid makten till år 2036 och av nya rättsfall mot journalister.

I juli dömdes Svetlana Prokopjeva till böter för en kolumn hon skrivit om ett uppmärksammat sprängdåd utanför säkerhetstjänstens kontor i Archangelsk. Straffet sågs från försvarets sida som en seger eftersom åklagaren krävt sex års fängelse för rättfärdigande av terrorism.

Sedan några veckor sitter den tidigare journalisten Ivan Safronov häktad, misstänkt för landsförräderi efter att han skrivit artiklar om rysk vapenexport. När det gäller de konkreta anklagelserna är mycket lite känt, men Safronov hävdar sin oskuld.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har talat om en ny våg av påtryckningar mot en redan hårt ansatt rysk journalistkår och med det uppenbara syftet att skrämma, tysta och tvinga medier till självcensur.

Ivan Golunov vill helst se varje fall för sig men säger att den senaste tidens händelser ändå väcker många frågor kring pressfriheten i Ryssland. Samtidigt märker han, när han reser runt i landet och föreläser, att många unga snarare stärkts av hans fall och kommit fram till hur viktig en oberoende journalistik är i Ryssland, och att människor faktiskt vill ha den.

Lyssna på hela intervjun i spelaren nedan.