Läckta dokument

Misstankar att Iran mörkat antalet coronafall

2:05 min

Det riktas nya misstankar mot att Iran medvetet mörkat hur många personer som har dött och smittats av coronaviruset. Enligt en granskning av brittiska BBC kan dödstalen vara tre gånger så höga som de officiella.

Uppgifterna kommer ur läckta dokument och ska innehålla information om dagliga inskrivningar av coronapatienter i Iran till och med den 20 juli. Datan sägs visa detaljerad information om patienterna, såsom namn, symtom och hur länge de var inlagda på sjukhus.

Enligt BBC visar uppgifterna sammantaget på nästan dubbelt så många coronafall, drygt 450 000, mot officiella 279 000 under motsvarande period. Enligt BBC:s material var antalet döda 42 000, vilket är tre gånger fler än vad som rapporterats officiellt.

Skillnaden mellan siffrorna ska, enligt BBC, även överensstämma med statistik över överdödligheten i Iran under den aktuella perioden.

Uppgifterna har gett upphov till nya misstankar om mörkläggning från den iranska regimens sida.

Iran, som är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av coronapandemin, har flera gånger fått sin officiella coronastatistik ifrågasatt och även anklagats för att medvetet underrapportera antalet fall. Något som konsekvent förnekats av regimen.

Under sommaren har Iran upplevt vad som beskrivits som en andra våg i pandemin, med en kraftig ökning av antalet smittade och döda. I förra veckan rapporterade Iran det högsta officiella dödstalet under en enskild dag sedan coronakrisens start.

Efter att det iranska hälsoministeriet idag presenterat den senaste officiella statistiken, enligt vilken 215 personer dött i covid-19 det senaste dygnet, och totalt 17 400 sedan pandemins utbrott, rapporterade den iranska statstelevisionen att det i Iran dör någon av covid-19 var sjunde minut.

Sanna Drysén, Istanbul
sanna.drysen@sverigesradio.se