Förbättrad relation

Serbien köper vapen av Kina

2:00 min

Serbien har köpt avancerade kinesiska missiler av en typ som inte förekommit förut i Europa. Det hänger ihop med att Serbiens försök att bli medlem i EU går trögt, enligt Balkankännaren Sanimir Resic.

– Det är ett sätt för president Aleksandar Vucic att visa att det finns ett alternativ, säger Sanimir Resic.

Serbien köper kinesiseka medeldistansmissiler av typen FK-3, där de radarstyrda missilierna avfyras från en lastbil mot anfallande jaktflyg. Det är bara två månader sedan Serbien tog sex kinesiska attack-drönare i bruk, också de av en typ som inte funnits förut i Europa.

Enligt Sanimir Resic söker sig Serbien till Kina eftersom landets relation med sin allierade Ryssland inte är lika bra som förr och för att landets förhandlingar om att bli medlem i EU gått i stå. EU har som absolut krav att Serbien ska erkänna utbrytarrepubliken Kosovos självständighet, men det är något som vore politiskt självmord för ledande politiker i Serbien att gå med på, säger Sanimir Resic.

– Då är frågan om man någonsin kommer in i EU eftersom en majoritet av Serbiens befolkning inte tycker att EU är mer värt än Kosovo, säger Sanimir Reic.

Sanimir Resic har svårt att se vad Serbien ska använda vapnen till annat än att visa musklerna bland annat för sin traditionella fiende, grannlandet Kroatien. Det är bara 25 år sedan de båda länderna var i krig med varann i samband med att Jugoslavien upplöstes och krigsretoriken mellan de har aldrig upphört.

Serbien har sedan Jugoslavientiden goda kontakter med Kina och president Alexandar Vucic besökte själv stormakten 2018 och skrev där på vänskaps- och handelsavtal. Vapenaffären ger Kina en chans att komma in i Europa och ta marknadsandelar. Den är ett bevis för att relationen mellan länderna har fördjupats.

– Jag skulle nog vilja påstå att relationen mellan Serbien och Kina är varmare än någonsin, säger Sanimir Resic.