Valet i Belarus

Hon är Lukasjenkos främsta utmanare

2:01 min

Den 37-åriga hemmafrun har på kort tid trätt fram som den främsta utmanaren till Belarus ledare sedan 26 år, Aleksandr Lukasjenko, inför söndagens val.

I en exklusiv intervju med Sveriges radio säger Svjatlana Tsichanouskaja att det belarusiska, eller vitryska folket, har tröttnat på att leva i rädsla.

– I så många år har vi levt i rädsla. Vi får inte säga vad vi vill, knappt stå och gå vart vi vill. Det är en frustration som växt med åren, säger hon, och som nu har nått sin gräns.

– Människor vill respekteras, inte behandlas, hon söker efter ordet, som slavar, säger Svjatlana Tsichanouskaja.

Egentligen var det hennes man, den populära videobloggaren och frispråkiga regimkritikern Siarhei Tichanouskij som ville bli president. Men när han stoppades av valkommissionen och därefter greps och häktades, anklagad för bland annat förberedelse till massupplopp och våldshandlingar, ställde Sviatlana upp i hans ställe.

Nu drar hon tusentals anhängare till sina valmöten och har på kort tid blivit det största hotet mot sittande president Aleksandr Lukasjenko i valet på söndag. Men hävdar Svjatlana Tsichanouskaja, hon är ingen politiker, hon är bara en symbol för viljan till förändring i Belarus, eller Vitryssland som landet också kallas.

Och hennes främsta löfte om hon skulle segra, är att snart anordna ett nytt, fritt och rättvist val där andra personer än hon själv kommer ställa upp. Samtliga val sedan Aleksandr Lukasjenko kom till makten 1994 har av internationella valövervakare kritiserats som mer eller mindre odemokratiska.

Att Svjatlana Tsichanouskaja alls fått ställa upp i valet skulle kunna ses som att makten i Minsk visst tillåter opposition, men själv säger hon att de förmodligen såg henne som en svag och ofarlig person som man i efterhand bara skulle skratta åt.

Nu önskar hon att också valkommissionens medlemmar ska övervinna sin rädsla och komma fram till ett rättvist resultat och att president Lukasjenko, som den man han är, ska erkänna sig besegrad, om så blir fallet.