Opinionsmätning

Tyskar välkomnar bantad amerikansk soldatstyrka

1:41 min

När USA i förra veckan meddelade att man drar bort en tredjedel av de 36 000 soldater man har stationerade i Tyskland, väckte det bestörtning bland tyska politiker. Annorlunda är stämningen i befolkningen, det visar en opinionsmätning som YouGov gjort på uppdrag av nyhetsbyrån DPA.

– Att USA drar bort trupper tycker jag inte är så farligt. Jag kan egentligen inte se meningen med att ha deras soldater här, risken för krig är ju låg. Så jag känner mig inte mindre trygg här i Tyskland för det, säger den unge mannen.

En majoritet, 47 procent, av de tillfrågade medborgarna tycker det är helt ok att USA minskar sin soldatstyrka i Tyskland med 12 000 man. Bara en knapp tredjedel vill helst ha kvar hela den amerikanska styrkan på 36 000 man, medan nästan lika många, 25 procent, till och med tycker att USA helt borde lämna landet.

Resultatet förvånar, eftersom det bland partierna bara är vänstern som uttryckt liknande åsikt. Och det är sällan att partiet som i förra valet fick 9 procent av rösterna, samlar en majoritet av befolkningen bakom sig.

Tyska vänsterpartiets företrädare har till och med öppet uppmanat USA att passa på och forsla bort även de kärnvapen som fortfarande är stationerade på tysk mark. Och det får de i opinionsundersökningen medhåll för av hela två tredjedelar av de tillfrågade tyskarna.