För första gången

Serbisk företrädare deltar när Kroatien firar självständighetsdag

1:52 min

Idag firar Kroatien 25-årsdagen av segern i självständighetskriget på 1990-talet. Och för första gången kommer en representant för den serbiska minoriteten i Kroatien att delta, vilket hyllas av människorättsgrupper men kritiseras av andra serbiska ledare.

När den årliga fanfaren hörs senare idag vid firandet av den kroatiska segern för 25 år sen, kommer en företrädare för landets serbiska minoritet för första gången att finnas med. Boris Milosevic närvaro är kontroversiell eftersom det var den serbdominerade jugoslaviska armén som försökte hindra Kroatien från att bryta sig ur Jugoslavien, vilket ledde till ett krig som kostade tiotusentals människor livet.

I Kroatien finns sen århundraden en serbisk minoritet och under kriget bildades en serbisk republik, Krajinarepubiken, i de områden av Kroatien där det bodde en majoritet serber. Merparten av dem flydde till grannlandet Serbien när Kroatien återtog Krajinarepbulikens territorium i augusti 1995, och trots att en fred sen slöts har Kroatien och Serbien alltjämt en dålig relation.

Idag är bara fyra procent av Kroatiens befolkning serber och Boris Milosevic är biträdande minister i landets regering. Han har sagt att beslutet att närvara vid ceremonin var svårt att fatta eftersom nära anhöriga till honom dog i kriget, men att han har ett ansvar att bygga ett bättre samhälle och en fredskultur.

Människorättsorganisationer hyllar hans besked och menar att det kan leda till avspänning i regionen. Men Serbiens utrikesminister Ivica Dacic har kallat deltagandet för oacceptabelt och presidenten för serberna i Bosnien Milorad Dodic menar att Milosevic beter sig orättvist mot serbiska offer.