Kassel

Nynazist erkänner mord på tysk politiker

1:43 min

I rättegången mot en man som står åtalad för att ha skjutit ihjäl en kristdemokratisk politiker i staden Kassel i Tyskland har den åtalade idag erkänt dådet.

Den 46-årige åtalade lät sin advokat läsa upp erkännandet, där han medgav att det var han som avlossade det dödliga skottet mot CDU-politikern Walter Luebcke i juni förra året. Som motiv uppgav han att den kristdemokratiske regionpolitikern till skillnad från Angela Merkel fanns i närheten. Men dådet riktade sig mot Merkels flyktingpolitik, som regionpolitikern aktivt hade uttryckt sitt stöd för.

Den åtalade uppgav också i rätten i Frankfurt idag, att en annan man hade varit närvarande vid brottet och att det var denne namngivne medbrottsling, som både planerat dådet och hetsat den åtalade att utföra det.

Enligt åklagaren finns det dock in nuläget inga indicier som pekar på att någon mer person varit närvarande våd dådet, som utfördes i trädgården till regionpolitikerns villa i en förort till Kassel.

Den åtalade är sedan tidigare känd för polisen på grund av högerextrema kontakter, men han hade försvunnit från polisens radar under några år. Förutom mordet på regionpolitikern handlar rättegången också en knivattack mot en irakisk asylsökande som den åtalade ska ha utfört i januari 2016.
Dom i fallet väntas inte förrän tidigast i oktober i år.