Recension

"Peninsula" – zombie-action med årets bästa biljakt

2:20 min

Hjältarna får slåss med zombier och gangsters på den koreanska halvön som är satt i lockdown.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Peninsula
Regissör: Yeon Sang-ho 
Manus: Yeon Sang-ho, Park Joo-Suk 
Skådespelare: Gang Dong-Won, Lee Jung-hyun, John D. Michaels
Genre: skräck
Betyg: 3 av 5

Jag gillar genreblandningen som kan ses i de bästa sydkoreanska filmerna som hittar till våra biografer. Parasit är väl det allra bästa exemplet. Men också Peninsula har sina hopp mellan action, skräck och till och med sentimentalt drama.

Och att en actionhjälte inte måste se ut på ett visst sätt - med breda käkar och fåordiga repliker eller om man vill överraska, en amason med mycket naken hud.

Här i Peninsula är den saltaste hjälten en tonårstjej som mejar ned zombier med bil i hög fart. Och den lilla lillsyrran kan hon också, på ett nästan gulligt sätt.

För fyra år sen kom Train to Busan, en film som inte så många såg på bio här i Sverige men den har växt till en populär streamingfilm, efteråt. Där for ett expresståg genom Sydkorea med zombier som spred skräck. En fullträff, där det också fanns plats för mänskliga känslor och relationer bland passagerarna.

Peninsula är en helt fristående fortsättning, och egentligen är det väl bara platsen, regissören Yeon Sang-ho och så zombier som gör det till en uppföljare. Och riktigt lika bra och koncentrerad är inte Peninsula, men det är underhållande och biljakterna i filmen är kanske årets bästa.

Och de sker i en övergiven, förfallen storstad med bilvrak och skräp på gatorna och zombier lurande i gränderna. Här finns också ett kriminellt gäng som ordnar gladiatorspel med zombier och tillfångatagna överlevare. Det är i den världen vårt lilla gäng ska överleva och hitta en väg ut. Halvön är nämligen satt i lockdown.