Ett tjugotal aktivister

Anklagas för otillåten manifestation i Hongkong

1:43 min

I Hongkong har idag ett tjugotal framstående aktivister och pro-demokratiska politiker anklagats för brott, efter att de tidigare i somras uppmärksammade årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg.

– Syftet är att tysta oss och tysta även fredlig demonstrationer i Hongkong, säger Lee Cheuk-Yan, erfaren demokratiaktivist och en av de som nu dras inför rätta för manifestationen den fjärde juni.

Det var då som Hongkongpolisen för första gången någonsin förbjöd den årliga minnesceremonin för offren i Peking 1989, då hundratals civila, många studenter, sköts ihjäl av kinesiska soldater inte långt från Himmelska fridens torg i Peking.
Enligt polisen förbjöds manifestationen på grund av coronaviruset, men pro-demokrater har menat att förbudet var ett politiskt beslut, ett tecken på Kommunistpartiets allt större inflytande över Hongkong.

Massakern är tabu i Kina och censuren stenhård där. Men trots förbudet samlades tusentals Hongkongbor och tände ljus, i en manifestation som var ovanligt lugn och fredlig då polisen höll avstånd.

Men notan för det pro-demokratiska lägret tycks komma i efterhand, och i och med dagens besked har totalt 24 framstående aktivister och politiker anklagats för brott och har beordrats inställa sig i domstolen i mitten av september.

Det handlar om deltagande i och anstiftan till olaglig sammankomst.
Bland de utpekade finns Demokratiska partiets ordförande Wu Chi-wai och andra politiker, samt demokratiprofilen Joshua Wong.

Och som sagt aktivisten Lee Cheuk-Yan, som säger att han trots anklagelserna även nästa år kommer arrangera minnesceremonin för massakern i Peking.