Belarus

Inga valövervakare från OSSE i presidentvalet

2:05 min

På söndag hålls presidentval i Belarus, eller Vitryssland som landet också kallas. Men till skillnad från tidigare år kommer inga valövervakare från OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, att finnas på plats eftersom de inte fått någon inbjudan i tid.

Belarus Sverigeambassadör, Dmitrij Mirontjik, är dock övertygad om att valet kommer att vara fritt och rättvist.

– Vi kommer att göra allt för att människor fritt ska få uttrycka sin åsikt.

Men, säger Belarus Sverigeambassadör, förlorarna tenderar alltid att säga att de behandlats orättvist.

Han vill också tona ner det faktum att valövervakarna från OSSE inte kommer att finnas på plats. Tidigare presidentval i Belarus har av organisationen kritiserats för att inte följa demokratiska spelregler.

Att en inbjudan inte har kunnat skickas beror, enligt Dmitrij Mirontjik, på det osäkra läget kring coronapandemin. Men, säger han, valövervakare kommer att finnas på plats från flera postsovjetiska länder, bland annat Ryssland och Azerbaijdzjan.

Inför valet har olika initiativ startats för att oberoende av makten försöka övervaka valet och upptäcka oegentligheter. Sedan i tisdags pågår förtidsröstning runt om i landet och i går rapporterade organisationen "Ärliga människor" att det finns misstankar om ett kraftigt överrapporterat valdeltagande.

Det antal personer som gått in i en viss vallokal har, enligt dem, inte överensstämt med valförrättarnas protokoll. Flera oberoende valövervakare har också gripits av polis, några har dömts till flera dagars arrestering för att ha stört ordningen i samband med valproceduren.

Den person som beskrivits som den främsta utmanaren till president Lukasjenko, Svjatlana Tsichanouskaja, har lockat tusentals människor till sina valmöten men igår tvingades hon att ställa in ett planerat valmöte i Minsk, med hänvisning till att platsen redan var upptagen.

Belarus Sverigeambassadör Dmitrij Mirontjik är tveksam till om stödet för Tsichanouskaja i själva verket är så stort som det sägs. I samband med hennes valmöten har kända artister uppträtt. Och vem, säger Mirontjik, längtar inte efter en utomhuskonsert efter alla coronarestriktioner.