USA

Trump inför sanktioner mot kinesiska apparna Tiktok och Wechat

1:52 min

USA:s president Donald Trump har skrivit under en presidentorder som förbjuder transaktioner med ägarna till Kinas kanske viktigaste app: Wechat.

Som väntat skrev Trump även under ett liknande dekret gällande den omdiskuterade appen sociala-medier-appen TikTok.

Den kinesisk-ägda video-appen TikTok har varit i skottgluggen för president Trump under en längre tid, med hot om förbud.

Så nattens presidentorder om att om 45 dagar förbjuda alla transaktioner med TikToks kinesiska ägare ByteDance var väntad. Men Trump skrev även under ett annat, sannolikt viktigare dekret: att om 45 dagar förbjuda alla transaktioner med Wechat och dess ägare, kinesiska tech-jätten Tencent.

Wechat är en så kallad ”super-app” som hanterar digitala betalningar, meddelandetjänster och videosamtal. Under coronapandemin har appen även varit avgörande för hur Kina använt smittspårningsfunktioner, som kartlägger hur folk rör sig i samhället.

Wechat används av kineser och andra världen över och har över en miljard användare. Enligt Vita huset utgör både Wechat och TikTok ett hot mot USA:s nationella säkerhet. Apparna används av det kinesiska kommunistpartiet för att samla in data, hävdar Trump i sina dekret.

Kina har hela tiden tillbakavisat USA:s anklagelser och menar att det handlar om förtal och ett politiskt spel med syfte att bevara USA:s ledande position inom tech-branschen. Amerikanska Microsoft har uttryckt intresse för att köpa den amerikanska delen av TikTok och på det sättet undvika förbudet. Huruvida Wechat skulle kunna överväga en liknande lösning, är högst oklart.

Ägaren Tencent föll initialt över 4 procent på Hongkongbörsen efter beskedet.