
Stora protester samtidigt som sjukvården kollapsar i Bolivia
I Bolivia fortsätter protesterna mot valdomstolens beslut att skjuta upp presidentvalet som skulle ha hållits i september. Interimsregeringen anklagar demonstranterna för att förvärra coronakrisen.
Boliviansk TV visar hur en grupp män släpar en tjock trädstam för att blockera vägen utanför staden Cochabamba.
Liknande scener har de senaste dagarna synts i flera städer runt om i Bolivia, där anhängare till expresident Evo Morales protesterar mot valdomstolens beslut att ytterligare en gång skjuta upp president- och kongressvalet som ursprungligen skulle ha hållits i maj i år, men som nu ska hållas i oktober.
Morales tvingades avgå i november förra året och hans finansminister Luis Arce leder i opinionsmätningarna, men interimsregeringen försöker hindra Arce och andra politiker från partiet MAS att ställa upp i valet. Myndigheterna har gripit 100 av partiets politiker och åtalat över 600 tidigare regeringstjänstemän.
Enligt en ny rapport från Harvarduniversitetet har interimsregeringen begått grova brott mot de mänskliga rättigheterna och kränkt yttrandefriheten sedan de tog makten i november. Men inrikesministern Arturo Murillo avfärdar rapporten, och anklagar istället Morales anhängare för att förvärra coronakrisen genom att protestera.
– Om ni inte lyfter vägblockaderna så kommer vi göra det åt er, sa Arturo Murillo, som hävdar att den allvarliga syrebristen på Bolivias sjukhus är en konsekvens av att leveranserna stoppats av demonstranter – trots att läkare vittnar om att både syre och nödvändiga mediciner saknats i flera veckor.
– I La Paz har sjukvården helt kollapsat. Det finns inga intensivvårdsplatser, vi kan inte skicka allvarliga patienter dit. Samtidigt saknar vi mediciner och syre till alla coronasjuka, säger läkaren Dr. Carlos Sosa på sjukhuset i staden Patacamaya.