Säkerhetssystem

SEB anklagas för åldersdiskriminering

2:03 min

Bankernas säkerhetssystem är bland annat till för att stoppa bedrägerier och penningtvätt. Men frågan är om säkerheten diskriminerar äldre.

Det hävdar i alla fall 75-årige Göran Lande i Huddinge, som flera gånger försökte föra över 5 000 kronor till sin son. Efter flera telefonsamtal gick han till bankkontoret

– Jag kände mig hindrad att genomföra transaktioner, så jag var tvungen att gå till banken. Där träffade jag två yngre människor som var tjänstemän på banken. Den ena var väldigt trevlig men den andra var kanske mindre trevlig. Han sa till mig att jag är alldeles för gammal för att hantera IT-system och därför spärrar banken kontot. Och det tyckte jag var diskriminerande därför att jag har jobbat 20 eller 25 år med IT-system både inom industri och försvaret.

Göran Lande är inte den ende som hävdar att bankerna diskriminerar äldre – på senare tid har Diskrimineringsombudsmannen fått in anmälningar som som handlar om äldre som också spärrats av banken SEB.

Göran Lande själv säger att han har grannar som är över 70 år med liknande erfarenheter när det gäller transaktioner på internetbanken.

– Det är diskriminering av äldre! Flera av mina grannar råkat ut för samma sak, så jag tycker att det är bedrövligt.

Det var inget konstigt med Göran Landes transaktioner – mottagare var hans barn och hans egna konton, och han kunde genomföra exakt samma transaktioner tidigare. Det var också mindre belopp. Men i mars spärrades hans transaktioner fyra gånger i rad.

Kommunikationschef Frank Hojem på SEB säger att det inte förekommer nån åldersdiskriminering utan det handlar om att skydda banken och kunder.

– Vi har säkerhetssystem som följer betalningsmönster och tittar på varje enskild kunds betalningsmönster. Är det någonting som sticker ut i det, kanske en ovanligt stor betalning, eller till en mottagare som inte känd sedan tidigare, kan systemet automatiskt blockera en sådan överföring i syfte att skydda våra kunder mot bedrägerier. Då behöver man ringa till banken för att kunna genomföra betalningar. Tyvärr är ju äldre överrepresenterade i att drabbas av bedrägerier.