Coronapandemin

Skenande kostnader för utvisningar av kriminella

1:34 min

Beror bland annat på avsaknaden av reguljära flyg, krav på coronatester i andra länder och indragna landningstillstånd.

– Vi har en organisation som är dimensionerad för att köra ungefär 5 000 utvisningar på ett år och det har minskat drastiskt. Men vi har kvar personalen och personalkostnaderna, administration och planering runt omkring, säger Magnus Brusbäck, chef för nationella transportenheter på Kriminalvården.

Det handlar om personer som suttit i fängelse och sedan ska utvisas och andra som inte har rätt att vara kvar i Sverige efter beslut från Migrationsverket.

Från början av april till slutet av juni förra året utvisades drygt 1 300 personer, de allra flesta - 90 procent - återvände hem med reguljärflyg.

Under samma period i år har det bara varit möjligt att utvisa 372 personer. Klart färre jämfört med samma period förra året - och nu har också ett dyrare sätt att utvisa blivit vanligare - nästan varannan utvisning har skett med charterflyg.

Höga kostnader för charterflyget kombinerat med fasta kostnader för personal innebar att kostnaderna för varje utvisad skenade - från 56 000 kronor förra året till närmare 130 000.

– Ju färre verkställda, desto högre kostnaden såklart. Under förutsättningen att vi inte har lyckats att omställa personal också och inte velat säga upp personal för att vi räknar att det ska börja hosta igång snart, säger Magnus Brusbäck.

Coronapandemin har inte bara inneburit färre utvisningar. Även osäkerheten kring utvisningarna har ökat, till exempel har charterflyg i vissa fall fått bokas av i sista stund.

– Det har ökat - när vi har fått landningstillstånd på dag 1 och sen dag 3 när vi ska åka så har man återtagit landningstillståndet eftersom det har skett stora förändringar i corona, säger Magnus Brusbäck.

– När vi har fått avbokningar för charter som vi upphandlat, den kan ju kosta väldigt mycket pengar såklart. Man har gjort en upphandling och tecknat avtal med flygbolagen och då får man ta den kostnaden även om det blir inställt.