Digitalisering

Rusning till nätauktioner

1:55 min

Under våren och sommaren har auktionssajter på nätet fått ett kraftigt uppsving.

– Under de senaste månaderna har det ju varit ett elände med corona. Men folk har haft mycket mer tid att sitta hemma och buda. Eller kanske röja hemma och lämna in för auktion, säger Kalle Söderblom som är vd för Bålsta Auktionshall.

Han har sett en ökning med 25-30 procent under våren och sommaren, både när det gäller trafik till sajten och omsättning. Och det är fler som har märkt av det ökade intresset. Under perioden mars till och med juli ökade trafiken till Nordens största auktionshus Bukowskis med över 40 procent jämfört med ifjol. I juli var ökningen hela 44 procent.

– Det har också varit fler som har lagt fler bud och varit mer engagerade under våra nätauktioner, säger pressansvarige Sara Bourke.

En förklaring, förutom att många suttit hemma vid datorn och intresset för heminredning, återvinning och hållbarhet, är att det blivit lättare att delta.

– Förr när man handknackade auktioner satt det bara 200 personer i lokalen, numera är det flera tusen inne på sidan och bjuder varje dag, säger Kalle Söderblom.

Två personer som tagit sig till auktionshallen just den här dagen är Gunnar och Karen Höglund Bäckdahl.

– Idag har vi hämtat ut en gammal karta över Vaxholm. Vi har kompisar som har flyttat dit och tänkte ge den som en inflyttningspresent, berättar de.