Coronapandemin

Riskgrupper får vänta på pengar till oktober

2:07 min

Det kommer dröja minst till början av oktober innan de flesta i riskgrupper för covid-19 får den ersättning de har rätt till, enligt Försäkringskassan. Det kan få svåra konsekvenser för de som drabbas.

– Jag vill inget hellre än att vara på mitt jobb och träffa mina underbara elever, men skulle jag få den svåra coronan så skulle jag inte sitta här, jag har såna nedsättningar, säger Anette Pettersson som har varit hemma från sitt jobb som lärarresurs sedan mitten på mars.

För Anette Pettersson är det inget alternativ att gå tillbaka till jobbet, hon har en muskelsjukdom som påverkar hjärtat och som slår ut nästan halva hennes lungkapacitet. Ett virusbesked skulle vara förödande.

– Man får välja mellan pest eller kolera, vara hemma utan pengar eller jobba och kanske dö, det är ju den riskbedömningen jag tvingas ta.

Men att hon har lyssnat på myndigheterna och stannat hemma från jobbet har gjort att hon fått betala ur egen ficka trots att riskgrupper skulle få ersättning för att stanna hemma från och med den 1 juli enligt ett regeringsbeslut. Skälet är att stödet inte går att söka förrän den 24 augusti.

Dessutom bedömer nu Försäkringskassan att det kommer ta i snitt en månad att få ut pengarna efter ansökan. väntetiden för att få ut pengarna efter ansökan blir i snitt en månad.

– Jag blir arg och frustrerad naturligtvis, i praktiken kommer det betyda att människor som varit utan inkomst sedan i mars inte kommer ha några pengar att se fram emot förrän i oktober. Vi pratar alltså om sex månader utan inkomst, och det är väldigt få svenskar som har såna reserver, säger Lise Lidbäck, ordförande för patientföreningen Neuroförbundet.

Människor tvingas ta osäkra lån, sälja ägodelar eller gå tillbaka till jobbet, trots risken enligt Lise Lidbäck. Men enligt Ola Kristiansson är områdesverksamhetschef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, har myndigheten gjort allt man kan.

– Vi jobbar jätteintensivt hela sommaren för att få till det här och vi behöver bygga system, handläggningsförutsättningar, vi behöver anställa och utbilda personal.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi skriver till Ekot att det är en exceptionell situation och att man kommer vidta nödvändiga åtgärder vartefter situationen utvecklas. Men det här är inte tillräckligt, enligt Anette Pettersson som suttit i karantän i hemmet sedan i mars.

– Det är vi som får ta smällarna, inte de som fattar besluten.