Infördes idag

USA-sanktioner mot Hongkongledaren Lam

1:52 min

USA införde idag sanktioner mot Hongkongs ledare Carrie Lam och tio andra högt uppsatta kinesiska funktionärer. Och det som bestraffning för att de undergrävt friheten och självständigheten i Hongkong.

Beslutet om sanktioner är ett direkt resultat av ett presidentdekret från Donald Trump nyligen om att Kina ska bestraffas för undertryckandet av demokratirörelsen i Hongkong. Och idag sattes alltså Hongkongs ledare Carrie Lam upp på en sanktionslista tillsammans med tio andra kinesiska dignitärer, både i Hongkong och i Fastlandskina.

Det här är första gången som USA agerar så mot kinesiska ledare med anledning av det hårdnande förtrycket mot Hongkong. Tidigare i somras införde USA sanktioner mot höga kommunistpartimedlemmar med anledning av de övergrepp som anses ske mot den muslimska minoriteten i västra Kina.

Den direkt utlösande orsaken till Trumpadministrationens bestraffningsaktion är sannolikt den säkerhetslag som myndigheterna i Peking införde i somras och som stärkte deras grepp över Hongkong. Med anledning av det avskaffade Trump förra månaden den speciella status som Hongkong dittills haft och som till exempel gett staden särskilda handelsförmåner med USA.

Sanktionerna mot Lam och de tio övriga innebär att alla eventuella tillgångar som de har i USA blockeras. Det är osäkert om åtgärden har någon större praktisk effekt eller om det mest är en symbolisk åtgärd.

Hongkongs ledning kallar USA:s sanktioner för ”helt orimliga och barbariska” och kan komma att påverka amerikanska företag i Hongkong, menar stadens handelsminister.

Trumpadministrationen har successivt slagit in på en allt hårdare politik gentemot Kina, delvis kanske för att vinna politiska poäng inför presidentvalet i höst.