Hot om sanktioner

Nya krav från USA att Tyskland stoppar omstritt gasledningsbygge

1:48 min

USA har gjort nya försök att hindra bygget av gasledningen NordStream 2 i genom Östersjön.

Tre republikanska senatorer har skickat ett brev till hamnbolaget i Sassnitz med grova hot.

I brevet hotar senatorerna Ted Cruz, Tom Cotton och Ron Johnsson hamnbolaget i Sassnitz med "förgörande sanktioner", om man inte genast slutar medverka till bygget av den omstridda gasledningen som ska föra rysk gas från St Petersburg via Östersjön till den tyska kusten för vidare distribution i Europa.

Även personerna i bolagets ledning riskerar personligen att till exempel inte tillåtas inresa i USA i framtiden eller att få eventuella tillgångar konfiskerade. Amerikanska medborgare förbjuds samarbete med hamnen.

Främsta kravet är att två ryska fartyg omgående förvisas från hamen. Fartygen utgår från Sassnitz för att lägga den sydligaste sträckningen av gasledning med de rör som också lagras i hamnen.

Hamnbolaget i Sassnitz ägs till 90 procent av den lilla kommunen på ön Rügen, och till tio procent av delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Regeringschefen i delstaten, socialdemokraten Manuela Schwesig, reagerade skarpt:

Hoten är helt inacceptabla. Tyskland och Europa har rätt att själv bestämma över sin energiförsörjning, sade Schwesig i public-service-tv.

– Gasledningen behövs för att Tyskland ska kunna avveckla kolkraften och ställa om till förnybara energislag, sade hon också.

Delstatsregeringschefen i Mecklelenburg-Vorpommern skickade också en känga till kansler Merkel i Berlin, som hittills legat lågt när det gäller bråket med USA om gasledningen.

– Jag förväntar mig att förbundsregeringen nu i internationella sammanhang klargör att vi håller fast vid gasledningsprojektet. Så här kan vi inte fortsätta.

USA har flera gånger tidigare uttryckt oro över att Rysslands inflytande i Europa blir för stort om gasledningen byggs. USA har också erbjudit leveranser av så kallad fracking-gas.