Val i Belarus

Hävdar omfattande fusk i presidentvalet

2:05 min

I Belarus kommer uppgifter om fusk i samband med dagens presidentval. Organisationen Ärliga människor, ett medborgarinitiativ för att övervaka valet, hävdar att fusket är omfattande.

Utanför en vallokal i Minsk står två av organisationens medlemmar.

– Har du röstat? Har du röstat i den här vallokalen?

Artjom och Vitalij står med varsitt protokoll i händerna och prickar av människor som kommer ut ur vallokalen belägen i en skola en bit från Minsk centrum.

De tillhör båda den nystartade organisationen Ärliga människor som försöker få en egen bild över hur rättvist dagens presidentval är.

Artjom och Vitalij har stått utanför samma vallokal sedan förtidsröstningen började i tisdags och varje kväll jämför de sina siffror med de siffror som valkommissionens protokoll visar.

– I onsdags, säger Artjom, räknade vi till 27 väljare. I protokollet stod det 114. I torsdags räknade vi till 50 väljare, jämfört med protokollets 230.

Mellanskillnaden, hävdar Artjom, är röster som helt enkelt tillskrivs sittande president, Aleksandr Lukasjenko.

En kvinna kommer fram och vill klaga.

– Min mamma dog i oktober, ändå fanns hon med i röstlängden. Vad ska jag göra? frågar kvinnan.

En annan kommer fram och säger att hennes son sitter i fängelse - men finns ändå med på listan över väljare. I Belarus får man inte rösta om man sitter i fängelse.

Inga valövervakare från OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete, finns på plats under presidentvalet. Tidigare år har de dömt ut valen i Belarus som mer eller mindre odemokratiska.

Valobservatörerna från Ärliga människor har under veckan som gått motarbetats, körts bort från vissa vallokaler eller gripits av polis.