Vallokalsundersökning

Lukasjenko vinner omstritt val i Belarus

1:40 min

Enligt officiella vallokalsundersökningar vinner sittande president Aleksandr Lukasjuenko med 79,7 procent av rösterna. Men oppositionen erkänner inte resultatet och internationella observatörer säger att valet inte var fritt och rättvist.

Lukasjenko hade tippats som vinnare även om han haft konkurrenter om presidentposten. Hans främsta konkurrent Svetlana Tichanovskaja fick enligt undersökningen 6,9 procent av rösterna.

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. Det har rapporterats om valfusk.

Köerna ringlade långa utanför vallokalerna i huvudstaden Minsk på söndagen.

– Under kvällen har internet varit nedstängt men det har förekommit protestyttringar. Bilar längs Självständighetsavenyn har tutat som en slags protestyttring, säger Sveriges Radios utsände Johanna Melén på plats i Minsk.

Strax efter klockan tio på söndagskvällen kom uppgifter om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, men senare under natten hävdade polisen att man har läget under kontroll.

– Stora delar av centrala stan är avstängd så det är svårt för de som vill protestera att göra det, säger Johanna Melén.