Återförande

Vill få tillbaka offergåvor till Sápmi - söker stöd av Sametinget

I ett brev till Sametinget önskar Kerstin Andersson och flera andra samer som alla har anor från byar i närheten av byn Lillsaivis i Gällivare kommun, att de samiska offergåvor som för 105 år sedan börjades tas från platsen ska få en värdigare placering i Sápmi.

- Vi hoppas att fler ska ställa sig bakom det här kravet, säger Kerstin Andersson.

I brevet till Sametinget önskar de att myndigheten lämnar in en begäran till Statens historiska museer. De önskar också att Sametinget ställer krav på en nationell budget för att återbörda kvarlevor och föremål ur samlingar.

Kerstin Andersson ser denna del som en viktigt steg i processen för återförandet av föremålen och tror att Sametinget kommer göra vad de kan. Hon fortsätter:

Det är den svenska staten som har det yttersta ansvaret i frågan.

De har tidigare i vår via ombud ansökt hos regeringen om att få ta tillbaka föremål som plockats från platsen och flytta dem närmare den ursprungliga platsen. Kerstin Andersson nämnde då Ájtte-museum eller Gällivare museum som bra alternativ.

Ingrid Inga är ordförande i Sametingets kulturnämnd och hon tycker att det är bra att en sådan här begäran har kommit till Sametinget. Det går alltför sakta med det här arbetet, anser hon.

- Sametingets syn är att alla samiska föremål och kvarlevor ska tillbaka till Sápmi. Det har Sametinget beslutat 2007. Även urfolksdeklarationen ger kraft och möjligheter till samerna att kräva tillbaka samiska föremål, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio