Repetitionerna av föreställningen Ædnan är i full gång

1:18 min

Giron Sámi Teáhter i samarbete med Riksteatern kommer den fjärde september att ha premiär för teaterföreställningen Ædnan i Stockholm och intresset har varit stort. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons bok Ædnan som belönades med Augustpriset 2018.

Se när vi fick smygkika under repetitionerna av föreställningen och prata med Kristin Solberg som är en av de samisktalande skådespelarna.

- Det har varit roligt. Det är duktiga skådespelare, med bra koncentration och arbetsglädje på scenen säger Kristin Solberg.

I Ædnan får vi följa tre generationer samiska kvinnors levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons bok Ædnan som belönades med Augustpriset 2018.

Föreställningen kommer delvis vara på nordsamiska och det är sex skådespelare som medverkar. De samiskatalande skådespelarna är Lene Cecilia Sparrok, Paul Ol Jona Utsi och Kristin Solberg.

Åsa Simma som är teaterchef på Giron Sámi Teáhter berättar att de tog kontakt med Linnea Axelsson långt innan hon vunnit Augustpriset och att scenversionen centrerar kring tvångsförflyttningarnas påverkan på de nästkommande generationerna. Och med några få veckor kvar till premiären säger hon:

- Det är klart att det är fjärilar i magen, för en sådan här produktion är skör, samtidigt som det är ett känsligt ämne, innehållsmässigt sett.

Stort intresse - platser begränsade

Den fjärde september är det premiär i Stockholm på Orionteatern. Sedan fortsätter turnén runt om i Sverige. Premiären är slutsåld och så även alla andra föreställningar som är planerade inför hösten. På grund av coronapandemin är det en begränsning på max 50 personer i lokalen, ensemblen inräknad, så trots det stora intresset är det alltså färre personer som kommer att ha möjlighet att se föreställningen.

Och ämnet väcker känslor, även för de som medverkar i produktionen.

- Det är ju roligt för mig som konstnär och skådespelare att känna att man utvecklas. Och för det andra är att ämnet berör mig på ett personligt plan, säger Kristin Solberg.

I videoklippet ser du vad Kristin Solberg menar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio