Lukasjenkos utmanare i exil

Tsikhanouskaya: ”Jag är rädd hela tiden”

1:47 min

Aleksandr Lukasjenkos utmanare i det omstridda valet i Belarus, Svetlana Tsikhanouskaya, har lämnat landet och rest till Litauen efter en andra natt av våldsamma sammandrabbningar i Belarus.

Den litauiske presidentens talesperson har bekräftat detta och landets utrikesminister har twittrat om det.

Svetlana Tsikhanouskaya är i säkerhet. Hon är i Litauen, skrev den litauiske utrikesministern Linas Linkevičius på Twitter i morse.

Oppositionspolitikerns kampanjteam sa först att Tsikhanouskaya tvingats lämna landet, men själv bekräftade hon sen i en video att hon själv tagit beslutet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters finns också hennes barn av säkerhetsskäl sen tidigare i Litauen.

Efter att den 37-åriga politiska nykomlingen Tsikhanouskaya igår lämnat valkommissionens byggnad hade hennes medarbetare svårt att nå henne och blev oroliga för hennes säkerhet.

Och Svetlana Tsikhanouskaya har själv sagt till Ekot i en exklusiv intervju i början av augusti att hon är rädd.

– Det är klart att jag är rädd, jag är rädd hela tiden. Varje dag kämpar jag med min rädsla, sa Tsikhanouskaya till Ekots Johanna Melén.

Enligt valkommissionens preliminära resultat fick den oväntade förgrundsgestalten för oppositionen nära 10 procent av rösterna medan presidenten Aleksandr Lukasjenko, som nu ställt upp för ett sjätte mandatperiod och suttit på makten i en kvarts sekel, fick 80 procent.

Men Tsikhanouskaya avvisar valkommissionens preliminära resultat och kräver att myndigheterna lämnar över landets styre till oppositionen.

Sedan resultatet kom har oppositionella drabbat samman med polis i huvudstaden Minsk, igår för andra dagen i rad. Enligt polisen har en demonstrant avlidit.

Över 3000 personer har gripits sen i söndags, anklagade bland annat för våldsamt upplopp. hotas av långa fängelsestraff, bland annat för våldsamt upplopp.