Arbetsmarknad

Kommunal svänger – vill förhandla om las

1:59 min

Kommunal-facket som hoppade av las-förhandlingarna i vintras svänger nu och återvänder till förhandlingarna med arbetsgivarna om arbetsrätten igen.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att det måste till en omstart.

– Vi går ju in i de här las-förhandlingarna nu efter att ha haft en ordentlig intern process i LO. Vi har haft en LO-kongress nu och en nystart i LO och vi har fått igenom de krav som vi har ställt och att vi får en transparens och inflytande i förhandlingarna, säger han.

Med buller och bång hoppade fem LO-förbund av förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om arbetsrätten strax före jul, alltså de förhandlingar som politikerna har satt press på genom den omtvistade las-utredningen som kom i våras.

Kommunal, med över 40 procent av LO:s medlemmar, gör nu helt om och vill vara med i las-förhandlingarna igen.

Förutsättningen är att LO fattar ett beslut som begränsar förhandlingarna på ett extrainsatt möte på fredag. Styrelsen har ställt sig bakom avhopparnas krav om att LO inte ska medverka till att förändra reglerna om saklig grund för uppsägning till exempel.

– Om nu LO:s representantskap på fredag beslutar enligt förslaget från LO-styrelsen så kommer vi gå in i las-förhandlingarna med full kraft, säger Tobias Baudin.

Arbetsgivarsidans mål med förhandlingarna är bland annat att göra det lättare att säga upp någon av personliga skäl, men där är det stopp, enligt Kommunal.

– Ja, det är en fråga som vi i Kommunal aldrig kommer att förhandla bort. Man ska känna trygghet i att det ska finnas en saklig grund när man blir av med sin anställning och det ska arbetsgivarna veta, det kommer inte att ske.

Kommunal kan tänka sig att diskutera turordningsreglerna men målet är att avskaffa anställningsformen allmän visstid och göra anställningar tryggare.

– Det är en omstart som vi går in i nu så på det sättet börjar vi med ett blankt papper. En sak är tydlig, vi går inte in i de här förhandlingarna för att förlora med 10-1 utan här ska vi minst spela oavgjort, säger Baudin.

Las-förhandlingarna är tidspressade. Den sista september ska det finnas ett resultat för att inte regeringen och samarbetspartierna ska gå vidare med att ändra arbetsrätten genom lagstiftning i stället.