Hälsa

WHO: Vi behöver mer information om nya ryska vaccinet

1:32 min

Världshälsoorganisationen kan inte utvärdera det coronavaccin som tagits fram och godkänts i Ryssland. Informationen är för bristfällig, enligt WHO.

– Vi har fått information om att Ryssland har tagit fram ett vaccin. Men enligt internationella regler måste alla vaccin gå igenom testfas 1, 2 och 3 innan det produceras, sade chefen för WHO i Syd-, och Nordamerika (PAHO), Jarbas Barbosa, vid en pressträff i eftermiddags.

– Just nu är vi i kontakt med ryska reglerande myndigheter och väntar på mer information, tillade han.

Det är Gamaleyainstitutet i Moskva som uppges ha tagit fram ett vaccin mot covid-19. Enligt ryska myndigheter har testerna på människor, som pågått i knappt två månader, visat att vaccinet erbjuder en "hållbar immunitet" mot viruset, och är därför godkänt att ges till bland annat sjukvårdspersonal så tidigt som i oktober.

Men vaccinet har inte gått igenom det som kallas fas 3 - alltså större masstester på människor, och det har fått medicinska experter att hävda att processen går alltför fort.

Vaccinet har fått namnet Sputnik fem, en nick till den historiska rymdkapplöpningen mellan öst och väst under kalla kriget. På samma sätt har spektiker pekat på att jakten på ett covid-19-vaccin blivit en fråga om nationell prestige, och att Ryssland kringgår viktiga säkerhetsprotokoll.

Vid ett regeringsmöte i dag tillbakavisade president Putin sådana varningar.

– Jag upprepar - det har gått igenom alla nödvändiga tester, sade presidenten.