Valet i Belarus

Ann Linde: ”Vi måste överväga sanktioner”

1:57 min

I går kväll hölls nya demonstrationer runt om i landet i protest mot det officiella valresultatet att president Alexander Lukasjenko sitter kvar ännu en period.

Under fredagen kommer ett extra EU-utrikesministermöte hållas om riktade sanktioner mot Belarus, det sa utrikesminister Ann Linde till P1-morgon.

– Jag tycker absolut att vi måste överväga att utöka riktade sanktioner, säger Ann Linde.

Söndagens valresultat skapade starka reaktioner och de preliminära siffrorna från valkommissionen visade att den sittande presidenten Aleksander Lukasjenko fick 80 procent av rösterna.

En rad rapporter om valfusk har kommit efter valet. Och våldsamma protester har brutit ut de senaste dagarna runtom i Belarus. Säkerhetspolisen uppges ha både attackerat och gripit över 3 000 demonstranter.

Ann Linde menar att riktade sanktioner har varit effektivt tidigare och det bör provas igen.

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa har tidigare riktat kritik mot regeringen för att ha lyft tidigare sanktioner välkomnar nu Ann Lindes förslag. Men sanktionerna måste ändra inriktning.

– Tyvärr så avskaffade man sanktionerna och man har gjort det i omgångar tidigare. Som jag ser det så har man gjort det alldeles för lättvindigt. Men för att man ska få en långsiktig effekt av sanktionerna så krävs det att man ställer tydliga krav på systematiska förändringar så att mötesfriheten garanteras. Att yttrandefriheten garanteras och att man inte har möjlighet att tillgripa den här brutala repressionen mot människor.