Kränker rättigheter

Kritik mot hårda coronarestriktioner i Rwanda

1:48 min

Rwanda är ett av de mest framgångsrika länderna på den afrikanska kontinenten i att bromsa spridningen av coronavirus. Men de hårda restriktionerna som införts får nu kritik från en människorättsorganisation.

– Vår konstitution är tydlig, om ett undantagstillstånd ska pågå längre än 15 dagar måste parlamentet godkänna det, säger Tom Mulisa som arbetar på Great Lakes Initiative for Human Rights and Development i Rwandas huvudstad Kigali.

Rwanda har hittills omkring 2 200 bekräftade fall och färre än 10 personer har dött.

I mars stängde landet ner bromsa spridningen av coronaviruset och sedan i maj har landet lättat något på restriktionerna - men fortfarande råder ett nattligt utegångsförbud och obligatoriskt munskydd på offentlig plats. Bryter du mot reglerna blir du bötfälld, eller förd till en idrottsarena på natten där du tvingas lyssna på en föreläsning om hur du kan bli en kämpe i kampen mot covid-19.

Men enligt Tom Mulisa på Great Lakes Initiative for Human Rights and Development kränks rwandiernas mänskliga rättigheter. Han berättar om människor som har förlorat jobbet, förlorat sina hem då de inte har kunnat amortera på sina banklån i tillräcklig utsträckning och tvingats sitta häktade längre än vad lagen tillåter - utan en domstolsförhandling.

– Coronapandemin ses som en extraordinär händelse, och då kringgås lagen, säger han.

Det är inte bara i Rwanda som restriktioner har införts utan att den politiska processen har fått fullföljas. Exempelvis i Kenya försökte presidenten kringgå parlamentet, och i Uganda så körde presidenten över parlamentet helt genom att använda sig av en gammal kolonial-lag från 1938.

Nu håller människorättsorganisationen på att samla in material för att kunna driva frågan om restriktionernas juridiska grund i domstol.

– Det är viktigt att människor känner till att de har rättigheter, även under en pandemi, säger Tom Mulisa.