Bolivia

Protester i Bolivia mot att nyvalet skjuts upp

1:59 min

I Bolivia hotar regeringen nu att skicka ut militären för att upplösa vägblockaderna som regeringsmotståndare satt upp runt om i landet, med krav på nyval. Bolivia skulle ha hållit val i september i år men det har skjuts upp på grund av coronapandemin.

Demonstranter blockerar en av vägarna in i staden Cochabamba med krav på att nyval hålls den 6 september, så som det ursprungligen var tänkt, innan valdomstolen återigen sköt upp valet med hänvisning till coronapandemin.

Det är framför allt anhängare till den tidigare presidenten Evo Morales parti MAS som protesterar, eftersom de hävdar att valet skjutits upp för att hindra partiets presidentkandidat, Morales tidigare finansminister Luis Arce, att vinna. Morales själv befinner sig i exil sedan han tvingades lämna makten i november förra året efter omstridda anklagelser om valfusk.

Interimsregeringen hotar nu att skicka militären på demonstranterna, och vill ställa Morales och Arce inför rätta.

– De som uppmanat till protester och vägblockader kommer åtalas för brott mot mänskligheten och krigsbrott, sa inrikesminister Arturo Murillo i en intervju med TV-kanalen CNN, där han varnade för att Bolivia var på väg mot inbördeskrig.

Samtidigt har organisationer ytterst på högerkanten varnat för att de på egen hand kommer slå ner protesterna om inte regeringen upplöser vägblockaderna innan fredag.

– Om myndigheterna inte griper in mot MAS anhängare kommer vi ta saken i egna händer och regera själva, sa Romulo Calvo, ordförande för medborgarkommittén i staden Santa Cruz, en organisation som spelade en central roll i protesterna mot ex-presidenten Evo Morales, och som också lanserat egna kandidater i presidentvalet.