Politik

Uppgörelse långt borta när migrationskommittén avslutas

2:05 min

Eftersom det inte blev en bred uppgörelse mellan partierna i den uppmärksammade migrationskommittén så har idag flera partier lagt fram sina reservationer till de förslag som inom kort skickas över till regeringen.

Sverigedemokraterna presenterade idag helt ett eget alternativ till kommitténs arbete, där målet är att fler ska lämna Sverige än som invandrar av asylrelaterade skäl, säger partiledare Jimmie Åkesson.

– Grunden för hela vårt förslag är att vi på riktigt ska lägga oss på EU:s miniminivå i alla avseenden, och det är en strikt tillämpning, säger han.

Sedan en tid tillbaka har det ju stått klart att det inte blir något helhetsförslag från en majoritet av partierna i migrationskommittén, vars uppgift varit att föreslå ny migrationspolitik när den tillfälliga lagen löper ut nästa sommar. Det blir istället hoppande majoriteter fråga för fråga i betänkandet som regeringen nu ska hantera. Socialdemokraterna är det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag, medan regeringspartnern Miljöpartiet bara står bakom ett fåtal punkter.

Partierna har fram till i morgon fredag på sig att lämna in reservationer till kommitténs förslag, men också komma med egna yttranden. Sverigedemokraterna som idag hade presskonferens kräver bland annat att permanenta uppehållstillstånd slopas helt, även för kvotflyktingar, och vill se satsningar på inre utlänningskontroll och skärpta gränskontroller.

Moderaterna vill bland annat ha skarpare försörjningskrav vid anhörig-invandring, och är kritiska till förslaget att införa en ny skyddsgrund för humanitära skäl.

– Och vi menar att man behöver behålla den här smala ventilen så att de allra mest ömmande fallen omfattas, men att införa en helt ny grund som majoriteten vill, det skapar också ett ökat söktryck mot Sverige, och det mäktar vi inte med, säger Maria Malmer Stenergard som är Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Även Kristdemokraterna redovisar idag frågor som partiet inte fått gehör för, däribland att utvisning bör komma ifråga oftare för personer som söker asyl i Sverige och begår sexualbrott, att fotboja ska användas som ett alternativ till ansvarstagande, och volymmål eller riktmärke för asylmottagande som ju även Moderaterna drivit på hårt för.

Vänsterpartiet anser att de förslag som nu majoriteten i kommittén lägger fram innebär alldeles för stora försämringar för asylsökande och flyktingar.

– Vi tycker att det är bättre att Sverige återgår till den gamla utlänningslagen,  istället för att fortsätter med den här lappa och laga-lödningen som skapar så mycket lidande och försämrar integration, säger Christina Höj Larsen, som är partiet migrationspolitiska talesperson.

Om några veckor lämnas hela betänkandet över till justitieminister Morgan Johansson. Hur regeringen ska hantera frågan när Socialdemokraterna och Miljöpartiet står så långt ifrån varandra är oklart. Enligt Morgan Johansson är målet att lägga fram en proposition.