Turkiet och Grekland oense

Spänningarna växer i konflikten om naturgas i Medelhavet

2:03 min

Frankrike har sänt två stridsflygplan och ett krigsfartyg till östra Medelhavet, där läget blivit allt mer spänt sedan Turkiet skickat ut ett forskningsfartyg för att undersöka naturtillgångar i områden som Grekland ser som sin sina.

– Frankrike har dels ett ekonomiskt intresse. Det franska oljebolaget Total hjälper Grekland att borra. Det tycks mig att Frankrike och Macron har fattat ett beslut om att sätta hårt not hårt mot Turkiet generellt, säger Paul Levin, turkietkännare på utrikespolitiska institutet.

Turkiet och Grekland är oense som var gränserna går i östra Medelhavet, och därmed också om vem som har rätt att borra efter naturgas där.

I måndags skickade Turkiet ut ett forskningsfartyg, som skyddas av flera krigsfartyg, för att undersöka naturtillgångar i ett omstritt område mellan Cypern och Kreta, som Grekland ser som sitt territorialvatten.

Grekland ställde då sin flotta i krigsberedskap och idag eskalerade alltså konflikten när Frankrike, som har EU:s starkaste försvar, idag skickade två stridsflygplan och ett krigsfartyg till östra Medelhavet. Frankrike och Grekland ska redan ha haft gemensamma militärövningar idag på ön Kreta. Frågan är nu hur stor risken är för väpnad konflikt. 

– Jag tror inte att någon av parterna eftersträvar en väpnad konflikt. Sannolikt kommer vi att få se fortsatt vapenskrammel och förhoppningsvis återgång till diplomati och samtal. Men det är ett ganska lättantändligt läge just nu i östra Medelhavet, säger Paul Levin.

Såväl Turkiet som Frankrike och Grekland är medlemmar i försvarsalliansen Nato, och i morgon ska Greklands utrikesminister Nikos Dendias träffa USA:s utrikesminister Mike Pompeo och diskutera konflikten. I morgon hålls också ett möte mellan EU:s utrikesministrar. Paul Levin tror att frågan om sanktioner mot Turkiet kommer att tas upp.

– Jag tror att Cypern, Grekland och Frankrike vill att EU ska inta en hårdare linje mot Turkiet, säger Paul Levin.