Elfenbenskusten

Omfattande demonstrationer mot presidenten

1:48 min

I Elfenbenskusten pågår nu omfattande demonstrationer mot president Alassane Ouattara som beslutat att återigen ställa upp i höstens presidentval. Och i landet finns en oro för att den politiska instabiliteten som ledde till flera tusen människors död för tio år sedan ska blossa upp igen.

Demonstranter har satt bildäck i brand och blockerat vägar runt Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. På flera håll har militären satts in för att stävja protesterna, som utlysts av oppositionella.

Ilskan grundar sig i det besked som kom förra veckan, att 78-årige president Alassane Ouattara ställer upp för en tredje mandatperiod i presidentvalet i oktober, trots att grundlagen bara tillåter två. Den dispyten är långt ifrån den första i sitt slag på kontinenten, säger Jesper Bjarnesen vid Nordiska Afrikainstitutet.

– Frågan om hur författningen ska tolkas kring begränsningen på mandatperioder har uppstått i en rad olika afrikanska länder de senaste tio åren, och det är en liknande problematik i Elfenbenskusten nu.

Men frågan är extra känslig i det här västafrikanska landet, som har en färsk historia av politiska konflikter som spillt över på samhället. Mellan 2010 och 2011 dödades 3000 människor i samband med en bitter maktkamp mellan Alassane Ouattara och den sittande presidenten Laurent Gbagbo, som båda ansåg sig ha vunnit presidentvalet.

Nu växer oron för en liknande eskalering, eftersom landet än i dag är starkt regionalt och politiskt polariserat, säger Jesper Bjarnesen. I går dödades en person i staden Daoukro när olika politiska anhängare drabbade samman.

– Det finns en absolut en risk att det här kan bli våldsamt. Jag tror framförallt att det händer om det finns grundläggande frågetecken om valprocessen och valresultatet.