idrottsekonomi

Var femte idrottsklubb hos kronofogden under pandemin

1:51 min

Många idrottsklubbars ekonomi har påverkats negativt under coronapandemin. Ekots kartläggning visar att antalet elitidrottsklubbar som är registrerade hos kronofogden ökat kraftigt under våren.

Ekot har kartlagt hur många av 140 elitidrottsklubbar från de största publiksporterna som finns i kronofogdens register.

Resultatet visar att över hälften av klubbarna har eller har haft ett ärende under de senaste fem åren. Samtidigt har var femte klubb fått skatteskulder eller obetalda fakturor överlämnade till myndigheten efter den 1 mars.

I Sundsvall har kommunen lämnat över tre fakturor på totalt närmare 100 000 kronor som Gif Sundsvall inte har betalat till Kronofogden.

– Jag är förvånad över att kommunen lämnat över till Kronofogden, vi har inte pengar att betala planhyran.

– Vi betalar löner och skatten, säger Hans Selling som är ordförande i Gif Sundsvall.

Klubbens ekonomi har varit ansträngd de senaste åren.

– Vi har en likviditet så att vi förmodligen kommer att klara oss september ut. Om det blir som jag tror att vi får fortsätta spela utan publik kommer vi göra en förlust på fem miljoner, säger Hans Selling som är ordförande.

Att idrottsklubbar hamnar i kronofogdens register är inget nytt. Men att 28 klubbar registrerats under våren är den största ökningen under de senaste fem år som Ekot tittat på.

Totalt har tolv klubbar fått skulder registrerade under våren. I Superettan hade både Jönköpings Södra och AFC Eskilstuna skatteskulder på över en kvarts miljon kronor.

Flera av klubbarna har påverkats negativt på grund av uteblivna publikintäkter och resultatet av Ekots granskning kom inte som en överraskning för Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det är precis det här jag har gått och varit rädd för hela tiden för vi har inte de här marginalerna, säger Björn Eriksson som är ordförande för Riksidrottsförbundet.