
Allt värre situation i Zimbabwe
Den senaste tiden har dussintals oppositionella och aktivister gripits i Zimbabwe, och människorättsorganisationer larmar om att situationen blir allt svårare. Efter att president Emmerson Mnangagwa hotat med att rensa landet från oppositionella och aktivister, har flera av dem gått under jord.
– Jag känner mig inte längre välkommen i mitt eget land, säger Tendai Luba Masotsha, som är ordförande för oppositionspartiet MDC:s kvinnoförening i Zimbabwes näst största stad Bulawayo.
Hon är en av dem som har känt sig tvingad att gå under jord. Den 30 juli greps hon av polis efter att ha uppmanat zimbabwier att demonstrera mot regeringen, och efter att hon släpptes kidnappades hon av något hon misstänker var personer ur den zimbabwiska säkerhetsstyrkan.
– Vi kastades in i bilar av maskerade personer som drog vapen mot oss och hotade oss, säger Tendai Luba Masotsha.
Hon uppger att hon blev svårt misshandlad. Bland annat ska personerna ha utsatt henne för "falanga", en sorts misshandel av fotsulorna - som historiskt har använts mot oppositionen i Zimbabwe.
Efter att hon dumpats utanför ett köpcentrum, flydde hon och lever nu gömd i rädsla för repressalier.
Situationen i Zimbabwe har eskalerat den senaste månaden. I slutet av juli skulle en landsomfattande demonstration ha hållits, med krav om förbättring - landet befinner sig i en djup ekonomisk kris, men hög inflation, och zimbabwierna får det allt svårare.
När president Mnangagwa vann valet för drygt två år sedan fanns höga förhoppningar om att en ny, bättre, era skulle inträda för Zimbabwe, efter decennier av vanstyre under den dåvarande ledaren Mugabe. Men förhoppningarna infriades inte.
Demonstrationen blev inte så stor, eftersom regeringen införde utegångsförbud och hänvisade till coronapandemin. Men istället har protesterna flyttat ut på nätet under hashtagen #ZimbabweanLivesMatter.
– Vi behöver internationell hjälp, från EU eller den regionala samarbetsorganisationen SADC - Southern African Development Community, säger Tendai Luba Masotsha.