Protester i Belarus

Demonstranter släpps – ”De behandlade oss som djur”

1:58 min

Efter flera dagars omfattande protester i Belarus med tusentals gripanden och brutalt polisvåld gick i går sittande makt för första gången de missnöjda till mötes.
I går kväll släpptes människor ur de överfyllda häktena i landet men frågan är om det kommer att tysta protesterna efter det fuskkantade valet i söndags.

– Jag tar på mig ansvaret för det här och ber om ursäkt inför de människor som, så att säga, inte hann hoppa undan i tid, sa Belarus inrikesminister Jurij Karajev i statskontrollerad tv i går kväll, och syftade på de personer som enligt honom felaktigt gripits av polis och utsatts för våld.

Även ordföranden i parlamentets överhus vände sig till folket i tv och sa att de felaktigt gripna skulle släppas, mot löfte om att inte delta i några otillåtna demonstrationer igen.

Under kvällen började människor, många unga kvinnor, släppas ur de överfulla häktena i Minsk. Chockade togs de emot av väntande utanför och vittnade om tortyrliknande förhållanden och svår misshandel.

– Tio poliser slog mig, med batonger, hotade med döden, de behandlade oss som djur, säger en ung kvinna.

Att från maktens sida erkänna att man gjort fel är mycket ovanligt i Belarus och ett tydligt tecken på att man skakats av de senaste dagarnas omfattande protester mot presidentvalet i söndags och mot polisens övervåld. Men frågan är om det kommer hjälpa.

I går gick arbetare på flera fabriker, bland annat MAZ, Minsk statliga bilfabrik ut och skanderade "avgå, avgå". Liknande scener utspelade sig utanför Belaz, Belarus bilfabrik, nordost om Minsk.

Också andra yrkesgrupper som ansetts tillhöra president Lukasjenkos kärnväljare och som spelat en viktig roll för makten har de senaste dagarna gått i öppen opposition. Flera journalister från den statliga tv:n som varje dag presenterar en okritisk och mycket positiv bild av läget i landet har lämnat in sina avskedsansökningar.

På sociala medier sprids också bilder och videoklipp av poliser och tjänstemän, till och med en vid presidentadministrationen, som lämnar sina tjänster i protest mot det våld som använts mot dem som demonstrerar.

Presidenten sedan 26 år, Aleksandr Lukasjenko utropades i söndags till segrare med 80 procent av rösterna medan hans utmanare Svjatlana Tsichanouskaja officiellt fick tio procent. Ett resultat som få tror på och som lett till de mest omfattande protesterna någonsin under Lukasjenkos tid vid makten.