400 fångar

Afghanistan har börjat släppa talibanska fångar

1:49 min

Den afghanska regeringen har börjat frige de sista 400 talibanfångarna, vilket ska bana väg för direkta fredssamtal mellan talibanerna och regeringen.
En grupp av 80 fångar har redan fått lämna fängelset.

Bland de som redan återfått sin frihet finns 44 personer som tillhör den mest hårdföra kärnan av talibaner, som utfört terrordåd som tagit både afghaners och amerikaners liv.

– Frisläppandet av dessa grovt kriminella är förmodligen farligt för både oss och för världen, sa den afghanska presidenten Ashraf Ghani i en videopresskonferens sent igår kväll.

Det var förra helgen som ett rådslag, en Loja Jirga, gav besked om att man skulle gå med på talibanernas krav om att även dessa de 400 mest farliga talibaner skulle friges. Detta för att få till de så hett efterlängtade fredssamtalen.

Redan innan hade 3 600 talibaner släppts från fängelser och talibanerna hade å sin sida släppt runt 1000 civila och militärer som de hållit i förvar.

Bakgrunden till att det nu ser ut att närma sig direkta möten mellan talibanerna och den afghanska regeringen är de samtal som USA och talibanerna fört under lång tid i Qatar. I februari i år så skrev båda sidor under det avtal som nu ligger som grund för frisläppandet och därefter samtal. Även dessa är tänkta att hållas i Qatar och kan komma igång inom en vecka, från det att den sista av de 400 kvarvarande talibanerna släppts på fri fot.

Den afghanska presidenten sa häromdagen att talibanerna inte kan vänta sig att få dominera samtalen utan de måste finna en gemensam grund för att få bra samtal.

– Om dom försöker dominera skapar det problem för det afghanska samhället kommer inte att åter acceptera dominans från dom.

Talibanerna har tidigare sagt att de kommer låta även flickor gå i skola och kvinnor att jobba. Men det finns en stark oro bland afghaner att talibanernas skräckvälde åter ska dominera deras liv så som det en gång gjorde.

USA har också sagt att så fort samtalen är igång, så kommer de att minska sin närvaro i landet.