Svetlana Tichanovskaja

Hon uppmanar till protester efter kritiserade valet i Belarus

1:54 min

I ett första uttalande efter att hon lämnade Belarus efter valet vände sig idag president Aleksandr Lukasjenkos utmanare Svetlana Tichanovskaja till folket och uppmanade dem att fortsätta gå ut och protestera.

Samtidigt sa i dag landets utrikesminister att man är beredd att föra en dialog med EU – också om det omstridda valet.

– För ett halvår sedan hade ingen kunnat tro att det belarusiska folket skulle gå samman och säga nej till sittande makt. Men nu har det hänt, säger Svetlana Tichanovskaja i en inspelning som publicerades i dag.

Det är första gången som hon uttalar sig efter att i måndags ha lämnat landet, efter vad det verkar, hårda påtryckningar från säkerhetstjänsten.

Enligt det officiella valresultatet fick sittande president Aleksandr Lukasjenko 80 procent av rösterna, Svetlana Tichanovskaja 10 procent. Men det är siffror få tror på, och verkliga resultat från en lång rad vallokaler visar det omvända – att en majoritet faktiskt röstat på henne, inte på den sittande presidenten.

I sitt tal uppmanar Tichanovskaja borgmästare i städer runt om i Belarus att under helgen anordna fredliga protester. Det är första gången som hon själv uppmanat människor att gå ut och protestera.

Hittills har demonstrationerna i landet varit spontana, och utan någon tydlig ledare. Men de senaste dagarna har alltfler anslutit sig och arbetare på stora statliga företag har uppmanat till strejk med krav på en omräkning av rösterna och slut på polisvåldet.

Igår visade makten för första gången tecken på att lyssna till missnöjet.

Inrikesministern bad om ursäkt för att fredliga demonstranter utsatts för våld och under natten har tidigare gripna släppts ur de överfyllda häktena. Runt 7 000 personer har gripits under veckan efter valet i samband med demonstrationer.

I eftermiddag håller EU:s utrikesministrar ett extrainsatt möte för att diskutera eventuella sanktioner mot den belarusiska ledningen. I ett samtal med sin schweiziska kollega sa Belarus utrikesminister Vladimir Makej i dag att man är redo för konstruktiva samtal med utlandet, också om presidentvalet i söndags.