300 miljoner doser

EU undertecknar avtal för coronavaccin

1:49 min

EU slöt idag ett avtal med Astra Zeneca om att köpa upp till 400 miljoner doser av deras potentiella covid-19-vaccin. Sverige kommer att få 8 miljoner av de doserna.

Enligt Sverige vaccinsamordnare Richard Bergström är det här bara en av de många upphandlingar EU och Sverige kommer att genomföra.

– Att EU har gått samman och förhandlat och fördelat på sin befolkning är jättestort. Men som lösning på problemet, det medicinska problemet, är det här bara början, säger Richard Bergström.

Avtalet med Astra Zeneca är bara det första av många som EU kommer att behöva sluta menar Richard Bergström. De är mitt i flera förhandlingar och han tror att 3 till 4 avtal till kommer att slutas bara de kommande veckorna. Om vaccinet visar sig fungera kommer vaccineringen av EU:s medborgare att börja under första halvåret nästa år.

– Nu ska det godkännas först. Resultatet från studierna kommer i oktober. Vi kanske kan få ett godkännande från EU redan innan årsskiftet. Därefter så påbörjas distributionen i Sverige, säger Richard Bergström.