Enligt lokal polis

Fler migranter smugglas via Nordmakedonien

1:44 min

Det har skett en ökning av antalet migranter som försöker ta sig från Grekland till Central- och Nordeuropa med hjälp av flyktingsmugglare. I Nordmakedonien har den senaste veckan två lastbilar med sammanlagt 148 migranter på stoppats.

Den är den Nordmakedonska polisen som rapporterar om en ökning av antalet flyktingar som olagligt försöker ta vägen från Grekland över Nordmakedonien och Serbien och in i EU.

Enbart i juli stoppades 567 migranter i Nordmakedonien vilket ledde till att nio personer, både serber och nordmakedonier, greps misstänkta för flyktingsmuggling.

Nyligen stoppades alltså två lastbilar fullpackade med 148 migranter från främst Pakistan, Afghanistan och Syrien, och minst 29 av dom barn. Gränsen mellan Nordmakedonien och Grekland var stängd under coronapandemins första månader, och efter att den öppnats i sommar är det fortfarande hårda kontroller vid gränsövergångarna, men det hindrar inte smugglarna från att försöka.

Bara hälften så många migranter har tagit sig från Turkiet till Grekland i år jämfört med ifjol, men det finns fortfarande tiotusentals flyktingar i grekiska läger som väntar på att få sina asylskäl prövade.

Förhållandena i en del av de överbefolkade lägren har fått kritik av bland annat Amnesty International, som varnat för att trångboddheten och svårigheterna att upprätthålla hygienen ökar risken att covid-19 sprider sig där.

I flyktinglägret på ön Chios finns det för närvarande 3 800 migranter vilket är mer än fyra gånger mer än vad det är byggt för. Där konstaterades nyligen att en asylsökande och en anställd smittats av covid-19.

De migranter som i stoppats i Nordmakedonien i sommar har förts till Grekland.