Sociala medier

”Politisk desinformation dödar människor”

1:41 min

Coronakrisen har lett till att sociala medieföretag tvingats ta ett större ansvar för vad som publiceras på deras plattformar. Det säger den prisbelönta filippinska journalisten Maria Ressa i en exklusiv intervju med Sveriges Radio.

– I och med coronaviruset så har de tvingats att agera som utgivare och ta bort inlägg, även från världsledare. Man kan fråga sig varför de inte gjort det tidigare? Jag tror svaret ligger vid att dessa falska inlägg faktiskt dödat människor, säger Maria Ressa, som för nio år sedan grundade nyhetssajten Rappler i Filippinerna.

Sedan Rodrigo Duterte tillträdde som landets president 2016 har hennes medieföretag, och andra som granskat regering och presidenten, ständigt utsatts för hot och åtal. För drygt tre månaders sedan släcktes landets största TV-bolag, efter ett beslut i landets kongress. Rappler och Maria Ressa har nu åtta pågående rättsfall mot sig, som kan ge över 100 år i fängelse.

Hon menar att bristen från företagen bakom sociala medier att ta ett ansvar för det som läggs ut på plattformarna är en del i att media befinner sig där den befinner sig i Filippinerna och andra länder.

– Sociala medier kan verkligen bidra till något gott men just nu så är det tvärt om. Det är ingen tillfällighet att ökningen av auktoritära ledare i världen har sammanfallit med framväxten av sociala medier, säger hon.
Men kanske kan teknikbolagen ta sitt ansvar även efter coronan för falska inlägg dödar också, säger Maria Ressa

– Politisk desinformation dödar också människor i sköra länder och den döda vår demokrati, säger hon.