Måndag 17 augusti 2020

Körförbundets handfasta råd till Sveriges körsångare

10 min

– Många längtar så otroligt mycket och det är en sån glädje i att få träffas och sjunga igen, säger Karin Eklundh som är förbundsdirektör på Sveriges körförbund apropå Folkhälsomyndighetens rekommendationer om körsång i höst.

I snart ett halvår har Sveriges över en halv miljon körsångare väntat på att få börja sjunga igen. Karin Eklundh ser positivt på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, även om hon tror att det kommer att bli bökigt för alla körer. För det är mycket som ska till för att man ska kunna sjunga smittsäkert.

 – Jag kan tänka mig att nu sitter det massor med både körledare och körsångare och funderar på "hur ska vi lägga upp det här nu då, när vi får sjunga i höst", säger hon till programledare Pernilla Eskilsdotter.

Förutom de vanliga rekommendationerna om handhygien, avstånd samt att stanna hemma vid förkylningssymptom så handlar en av myndighetens rekommendationer om att man om möjligt ska hålla sin repetitioner utomhus eller i en så stor lokal som möjligt.

– Man överlämnar till kören själv och körledaren att göra en bedömning att det här är en stor lokal. Kyrkorna är ju ofta väldigt bra, men sen finns det ju gymnastikhallar och foajéer i stora hus. Jag tror att man kommer att tänka till - vad har vi för stora lokaler på våran ort och kan vi få låna eller hyra den under den här perioden så att vi kan fortsätta vår verksamhet, säger Karin Eklundh.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer handlar om att man måste ställa smittrisken i relation till alla positiva effekter som körsjungande har.

– Jag tror att folk kommer vara väldigt noga, det är inget "hejsan-svejsan" utan det här kommer vi ta på verkligt allvar, säger Karin.

I ljudklippet hör du även Karin Eklundhs svar på lyssnarnas frågor om hur man bör tänka på avstånden i kören samt hennes konkreta råd till körsjungande 70-plussare.