Thailand

Protesterna mot regeringen och kungahuset växer

1:57 min

Protesterna mot regeringen och kungahuset växer. I söndags samlades över
10 000 personer i centrala Bangkok för att försöka förmå regeringen att avgå.

Problemen hopar sig för Thailand. En ekonomi som i det närmaste är i fritt fall. Siffror som släpptes på måndagen visar att det är värre än när tigerekonomierna föll ihop för över 20 år sedan.

Efter över åtta timmar med sång, tal och peppande i den demonstrationen som hölls vid det symboliska demokratimonumentet i centrala Bangkok gick de över 10 000 protesterande hem sent på söndagskvällen med uppmaningen till regeringen att lyssna och genomföra det de kräver.

De kräver ett nytt val, förändringar i landets grundlag, inga fler kupper och att Thailand ska bli en demokrati där kungen endast ska ha rollen som statsöverhuvud utan politisk inblandning.

Gårdagens demonstration, som var den största sedan före militärkuppen 2014, tonade ner kritiken av kungen men demonstranterna fortsätter ändå att utmana på den känsligaste punkten av alla. Nämligen kungens roll i landets styre. Thailand har ju världens hårdaste majestätslag som kan leda till mycket långa fängelsestraff.

– Thailand faller hela tiden i händerna på diktatorer, vi måste få slut på denna onda cirkel och få full demokrati, sade en 20-årig student till nyhetsbyrån AP.

Det som gör regeringens ställning än mer skakig är de ekonomiska siffror som släpptes på måndagen. Där ser man att det ekonomiska tappet är det största på 20 år. Bara under det andra kvartalet sjönk ekonomin med 12,5 procent.

Den stora förklaringen till dessa bistra siffror är att den för landets så stora och viktiga turistindustrin helt sjunkit ihop. Det påverkar ju allt ifrån servicesektorn, hotell, restauranger och detaljhandeln. Thailand hade förutspått att runt 40 miljoner turister skulle anlända i år. Skälet till att det inte blivit så är coronaviruset som lett till att Thailand stängt sina gränser.

Regeringen har i sina prognoser att pandemin kan leda till att 8,4 miljoner blir arbetslösa i landet, vilket skulle sudda ut all utveckling som landet haft de senaste decennierna.

I förra veckan gjordes en stor ommöblering i regeringen med sju nya ministrar varav flera plockades från den ekonomiska sfären.