Skolstarten

”Svårt att hålla avstånd i små klassrum”

1:56 min

Den här veckan kör många gymnasieskolor igång och eleverna kommer tillbaka efter vårens distansundervisning.

I Motala började årskurs ett på Platengymnasiet idag, Kevin Lundberg var en av eleverna som informerades om skolans regler för att minska smittspridningen av coronaviruset.

– Ja, vi fick inte kramas eller skaka hand med varandra eller lärarna, det var armbågen som gällde. Sen har de informerat ganska mycket om det vanliga, vad man ska göra och så, säger Kevin Lundberg som idag började ekononmiprogrammet på Platengymnasiet i Motala.

Platengymnasiet som har ungefär 700 elever och 100 lärare öppnade sina dörrar idag efter en vår med distansundervisning.

I förra veckan kom Skolverket med beskedet att huvudmännen själv får bestämma om de ska fortsätta ha viss distansundervisning i höst för att kunna hålla nere smittspridningen och landets gymnasieskolor har valt att göra på olika sätt.

En del har infört sovmorgon med olika starttider för att minska trycket på kollektivtrafiken, andra har valt distansundervisning för vissa elever under delar av veckan.

På Platengymnasiet har man inte planerat någon undervisning på distans, däremot har man vidtagit en del åtgärder som exempelvis schemalagda mattider.

I vissa klassrum sitter också eleverna med mer avstånd än vanligt men i andra, mindre klassrum är det här svårare berättar eleven Olivia Stanic.

– Vi sitter ju två och två bredvid varandra i vår klass iallafall, för vi är 31 stycken. Grejen är att det är så små klassrum så det blir väl lite svårt när vi är så många. De kan ju inte bygga ut klassrummen men det hade kanske fungerat att vara hälften i grupperna iallafall, säger Olivia Stanic som börjat på samhällsprogrammet idag.

Rektorn Henrik Sävmo förstår att det kan känns konstigt att det ser ut såhär.

– Det blir ju ett faktum utifrån att vi har de klassrum vi har och de elever vi har och i nuläget kommer vi inte att göra någon förändring utan att vi uppmanar eleverna att så mycket och så långt som möjligt ska vi ha social distansering men självklart kan det upplevas inkonsekvent när vi har det på det här sättet.

Jonas Lundblad, lärare och skyddsombud för Lärarnas Riksförbund skulle vilja ha sett att undervisningen delades upp där hälften av eleverna jobbar hemma och hälften är i skolan.

– Det är alltid trevligt att få tillbaka eleverna, samtidigt finns den en viss oro för det här med smittan och kunna anpassa skolan på ett vettigt sätt så att vi kan ta emot dem igen.

Rektor Helena Hadfy säger att skolan har gjort en riskbedömning utifrån personalens arbetsmiljö och att den noga kommer att följas upp.

– Vi har ju gjort de här avvägningarna i dagsläget utifrån hur smittspridningen har sett ut under sommaren och sen är det så att i de avvägningarna så handlar det också om det som har framkommit i den här elevenkäten att elever far illa av att inte vara på plats. Skulle däremot smittspridningen öka då är det ju andra avvägningar vi får göra.

Imorgon kommer ytterligare elever till skolan, årskurs två och tre.
Ida Niemi som ska börja årskurs tre tror att det kommer gå bra att hålla avstånd och följa de riktlinjer som finns.

– Jag tror att vi som kommer från distansundervisning förra terminen tar det på allvar eftersom vi vet hur det blir om man inte sköter det och majoriteten av oss föredrar ju att vara här.